sobota, 13. marec 2010

Zmernost in pravičnost



Iz finančne in ekonomske krize, ki pretresa svet ob koncu prvega desetletja novega tisočletja, lahko potegnemo pomemben zaključek oziroma se naučimo pomembne lekcije: ni dobro, da živimo preko svojih zmožnosti. Na kar nas že nekaj časa opozarja naš planet v obliki globalnih podnebnih sprememb, zdaj pa nas na to opozorja še naša lastna ekonomska ureditev – v obliki hude ekonomske krize.

Neravnovesje

Ustvarili smo ekonomski sistem, ki mnogim posameznikom in državam omogoča življenje preko njihovih zmožnosti. Porabiti več kot planet prenese pomeni spremeniti njegovo občutljivo ravnovesje, kar zdaj dobivamo »vrnjeno« v obliki nadpovprečno hudih orkanov, neurij, suš, poplav. Zapraviti več kot dejansko naredimo, pa pomeni ustvariti hudo globalno finančno (denarno) neravnovesje, zaradi česar sedaj kriza pustoši po številnih državah na planetu.

Zadolževanje in špekuliranje

Vemo od kod izhaja finančna kriza. Eden glavnih vzrokov zanjo je pretiran obsega zadolževanja podjetij in prebivalstva, ki ga je ekonomski sistem omogočal in dopuščal. Obseg premoženja se je zato neprestano povečeval, a ne zaradi našega dela, temveč zaradi zadolževanja (v bankah) in špekuliranja (na borzah). Zapravljali smo lahko več, kot smo zaslužili. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj