torek, 23. marec 2010

Anton Komat Intervjuji,


“Gospodarska kriza je nateg tisočletja”

Včeraj se je v Københavnu končal vrh o podnebnih spremembah. V preteklih mesecih in tednih smo se naposlušali teorij o segrevanju ozračja, česar naj bi bil kriv človek, ki onesnažuje okolje in v zrak spusti preveč ogljikovega dioksida. So pa tudi taki, ki tega ne verjamejo. Med njimi je raziskovalec in publicist Anton Komat, ki trdi, da se naše ozračje ne segreva, pač pa da smo, nasprotno, na pragu novega ohlajanja planeta. “Leta 2012 bo že vsem jasno, da se ozračje ohlaja in ne segreva,” je prepričan Komat, ki je izpostavil še nekaj primerov, ko danes malemu človeku mogočneži malajo oči in iz žepa kradejo denar. Zato je tudi napisal knjigo Umetnost preživetja, ki jo je pred kratkim izdal v samozaložbi.

“Med znanstveniki, ki zagovarjajo Al Gorovo hipotezo, ni geologov in astronomov”
Foto: Neva Volarič
* Včasih ste tudi vi verjeli hipotezi, da je za segrevanje ozračja odgovoren človek. Zdaj o njej dvomite. Zakaj?
“Hipoteza o antropogenem izvoru pregrevanja planeta ali po domače Al Gorova hipoteza je zelo enostavna in na prvi pogled zelo verjetna. Dvomiti sem začel, ko sem na spletu naletel na oregonsko peticijo, v kateri je več kot 30.000 raziskovalcev protestiralo proti enoumju v znanosti, proti favoriziranju samo ene hipoteze in onemogočanju drugače mislečih.”
* Hipoteze torej, da je na potezi človeštvo, ki mora zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in s tem rešiti planet?
“Tako je. Vprašal sem se, zakaj v sodobnem svetu zatirajo drugače misleče znanstvenike, jim odtegujejo financiranje in jih premeščajo na druga delovna mesta. Očitno gre za velike pritiske. Potem pa sem podrobno preučil Al Gorovo teorijo in ugotovil, da sploh ne upošteva podatka, da milijarda in 300.000 krav na našem planetu izloči ogromne količine metana, ki ima na segrevanje ozračja večji vpliv kot vsa naša vozila skupaj. Niti besede ni v tej teoriji o globalni goveji čredi, kar je bil drugi vzrok za moj dvom.”
* Očitno obstaja tudi tretji?
“Res je. Med znanstveniki, ki zagovarjajo Al Gorovo hipotezo, ni geologov in astronomov. Prav ti pa imajo kronske dokaze, na katere se opirajo skeptiki. Meritve temperature izvajamo zadnjih 100 let, astronomi pa pojavnost sončnih peg opazujejo že, odkar je Galileo izumil teleskop. Geologi lahko s preučevanjem sedimentov in ledene skorje za milijone let nazaj dokaj natanko ocenijo temperature in prisotnost ogljikovega dioksida v atmosferi našega planeta. Začel sem tudi preučevati sistemsko teorijo, teorijo kaosa, fraktalno analizo, kar mi je klimatske spremembe razkrilo v novi luči. Poglavitni vzrok zanje je periodično utripanje aktivnosti sonca. Zadnja dva milijona in pol let smo imeli 34 ledenih dob. Zdaj smo na koncu zadnjega interglaciala, začasne otoplitve, torej nas čaka nov ledenodobni sunek. Kdaj se bo začel, ne more nihče napovedati, verjetno pa prej kot v tisoč letih.”
* Kakšno povezavo ima torej ogljikov dioksid s segrevanjem?
“Količina ogljikovega dioksida v atmosferi je posledica in ne vzrok segrevanja.”
* Ampak vi pravite, da se naše ozračje od leta 2005 ohlaja?
“Leta 2005 se je končalo obdobje suš. Pričenja se obdobje neurij, torej ohlajanja. Lani smo padli v povprečju za stopinjo.”

“Edino, kar je v naravi primerljivo s to noro ekonomijo, je rak”
Foto: Neva Volarič
* Zakaj pa potem vsak dan poslušamo, da se ozračje segreva?
“Zato, ker ponarejajo podatke. Climategate je izbruhnil ravno zaradi tega. Nekateri znanstveniki so iskali navodila, kaj narediti s podatki, da temperatura pada. Navodilo je bilo, naj izberejo samo tiste podatke, ki potrjujejo segrevanje ozračja. Rusi so včeraj objavili podatek, da so na njihovem ozemlju uporabili le tiste meritve, ki podpirajo tezo o pregrevanju, torej le četrtino vseh meritev.”
* Verjamete v teorijo zarote?
“Poglejte, od starega Rima naprej poznamo centre moči, ki odločajo. To ni nobena zarota, tako deluje naš svet. Vsi predsedniki so samo lutke, za njimi so vedno centri moči, ki odločajo.”

VEČ

1 komentar:

  1. Bravo Matija! Eden najboljših člankov kar sem jih kdaj prebral. Bom poslal link naprej po mailu. Tudi njegovo knjigo se bo splačalo prebrati. Hvala še enkrat.

    P.S. Mormo se kej srečat pa kakšno rečt.

    LP, Grega

    OdgovoriIzbriši

KOMENTIRAJ tukaj