torek, 23. marec 2010

Naj kupim zlato, srebro ali oboje?


Članek iz KOVINE.SI in povezava na njihove spletne strani:
Pred vsakim nakupom zlata in/ali srebra morate določiti, kaj želite z nakupom doseči in za koliko časa kupujete izbrano plemenito kovino. Zlato in srebro imata različno vlogo, tako glede na vaše želje kot tudi čas vlaganja se določi količina nakupa enega in/ali drugega.
Veliko svetovalcev pravi, da se zlato kupuje predvsem zaradi zaščite premoženja, kar pomeni, da namesto varčevanja na banki, zamenjate razpoložljivo gotovino za naložbeno zlato, ki potem postane vaša oblika varčevanja. Varčevanje je velikokrat povezano z idejo ohranjanja kupne moči, medtem ko je investiranje povezano s pridobivanjem dobička. Pri nakupu zlata je naš cilj enak kot pri nakupu srebra in to je povečanje našega osnovnega kapitala oziroma vsaj ohranjanje naše kupne moči. Ohranjanje kupne moči se izkaže za učinkovito, če se vrednost kupljene plemenite kovine dvigne za enak procent, kot znaša inflacija v tekočem letu.
Srebro ima poleg varčevalnega tudi izjemno velik investicijski potencial, saj je srebro izjemno pomembna industrijska kovina, katere razpoložljive zaloge so se v zadnjih 50 letih drastično zmanjšale in so trenutno na najnižji točki. Ravno ta podatek je izjemno pomemben za vse investitorje, saj ogromno informacij kaže, da ima srebro potencial za izjemne donose v naslednjih 20 letih.
Če bi kupili unčo zlata v letu 2000, bi zanjo plačali približno 285€. Danes (februar 2010) je unča zlata vredna približno 820€. Vidimo lahko, da bi z varčevanjem v zlatu zaslužili 2,87 x naš začetni vložek. Verjetno se lahko strinjamo, da bi bilo naše varčevanje zelo donosno.
Unča srebra je bila v letu 2000 vredna približno 5,20€. Danes (februar 2010) je unča srebra vredna približno 12€. V tem primeru bi se vrednost našega vložka povečala za 2,3 x. Tudi v tem primeru bi bilo naše varčevanje zelo donosno.
Pomembna razlika pri nakupi zlata in srebra je tudi način, kako je sestavljena njuna cena. Pri zlatu se namreč ne plačuje davka (DDV) pri nakupu in zato je tudi odkupna cena zelo podobna nakupni. Pri srebru se pri nakupu plača 20% DDV, ki ga trgovec pri odkupu odbije in za izračun odkupne cene določi trenutno borzno ceno zmanjšano za določen odstotek. To velja pod pogojem, da vaše srebro prodate podjetju, ki nudi odkup plemenitih kovin. Če plemenito kovino prodate fizični osebi, boste dosegli boljšo odkupno ceno kot pri prodaji trgovcu.
Najprej si poglejmo, kako to izgleda pri nakupu zlata. Recimo, da imate v lasti unčni zlatnik Dunajski filharmonik, ki se trenutno prodaja za 871€. Trenutna borzna cena zlata znaša 822€. Razlika med prodajno in borzno ceno znaša 49€. Del te razlike znaša poleg zaslužka trgovca tudi strošek izdelave zlatnika. Če bi se odločili zlatnik prodati, bi zanj dobili približno 830€. Odkupna cena zlatnika bi bila par evrov višja od trenutne borzne cene. Zaradi bolj zapletenga postopka izdelave so zlatniki večinoma malo dražji od zlatih palic.
Če se odločite za nakup srebrnika Dunajski filharmoniki, boste zanj plačali približno 16,80€. Trenutna borzna cena srebra znaša 11,97€. Razlika v ceni gre tukaj v večji meri na račun DDV, ki znaša 20%. Trenutna borzna cena 11,97€ + 20% DDV = 14,364€. Preostalih 2,436€ je zaslužek trgovca in strošek izdelave srebrnika. Odkupna cena pri srebru je zaradi 20% DDV veliko manjša kot pri zlatu, saj vam trgovec ne bo povrnil 20% DDV, ki ste jih plačali pri nakupu, temveč vam bo izplačal približno 11,00€. Prodajna cena 16,80€ - odkupna cena 11,00€ = 5,80€.
Glede na zgornji izračun lahko pomislite, da nakup srebra ni smiseln, saj znaša izguba pri prodaji približno 35%. Na prvi pogled je temu res tako, a v praksi se izkaže drugače.
Skoraj v vsakem primeru je prodaja zlata in/ali srebra uradnemu trgovcu najslabša odločitev. Trgovec vam bo vedno ponudil ceno, ki mu zagotavlja dobiček in pokrije stroške, ki jih ima z vodenjem podjetja. Na srečo imate kupci na voljo tudi prodajo drugim fizičnim osebam, ki vam bodo pri prodaji ponudile višjo odkupno ceno kot trgovec. To se najbolj pozna pri prodaji srebra. Enostavni prodaji in nakupu med fizičnimi osebami je namenjena tudi spletna stran www.kovine.si.
Poglejmo si to trditev na konkretnem primeru. Trgovčeva prodajna cena za zgoraj omenjeni unčni srebrnik znaša 16,80€. Vi se odločite prodati vaš srebrnik potencialnemu kupcu za 1€ nižjo ceno kot jo nudi trgovec. Kupec tako namesto da bi kupil srebrnik pri trgovcu, ga kupi pri vas za ugodnejšo ceno. V tem primeru znaša vaša izguba namesto 35% samo 5%. Zadovoljni ste tako vi kot tudi kupec, ki je kupil srebrnik ceneje.
Tukaj vas moramo opozoriti, da veliko ljudi, fizične osebe, ki odkupujejo srebro, ne mara tega načina razmišljanja in vas bodo prepričevali, da pri prodaji ne morete zaračunati davka. Vsekakor je njihov predlog smiseln, a ga zavrnite in se pogajajte za čim boljšo ceno. Dostikrat boste opazili oglase, ki nudijo odkup naložbenega srebra po trenutni borzni ceni + 15%. Danes bi to izgledalo takole. Trenutna borzna cena 11,97€ + 15% = 13,76€. Pri redni ceni srebrnika, ki znaša 16,80€ bi izgubili 3,07€. Če se vam ne mudi, je vsekakor bolje objaviti brezplačen oglas in ponuditi 1€ nižjo ceno (15,80€).
Sedaj, ko približno razumete kako se določa odkupna/prodajna cena, se lahko vrnemo na osnovno vprašanje.
Odgovor na vprašanje glede nakupa zlata, srebra oziroma obeh plemenitih kovin je pogojen tudi z vsoto denarja, ki ga želite vložiti v nakup, s časom investicije in načinom hrambe.
Glede na to, da se v prihodnosti pričakuje velik porast cene srebra, vsem dolgoročnim vlagateljem, ki investirajo do 10.000€ priporočamo, da večji del sredstev investirajo v srebro. Seveda je pogoj za to investicijo, da se omenjeni znesek investira za časovno obdobje, ki je daljše od 10 let. Idealna doba je 15+ let.
Prav tako je izjemno pomembno tudi, ali se boste odločili za nakup naložbenih palic ali naložbenih kovancev in seveda kako težke naložbene palice oziroma naložbene kovance boste kupovali. Več o tem je napisano v nadaljevanju. Ne spreglejte tudi poglavja, v katerem smo predstavili vzorčne nakupe glede na razpoložljiva sredstva.

1 komentar:

  1. Kupujte srebro in paladij :D saj imata obe kovini več kot samo "zlato prihodnost".

    LP

    OdgovoriIzbriši

KOMENTIRAJ tukaj