sreda, 12. maj 2010

Zlato je edina vredna valuta, ki koristi državljanom; Irena Moro



Investicijsko zlato je edina vredna valuta, ki koristi samo in izključno državljanom,« mi je danes v telefonskem razgovoru dejal priznan slovenski bankir v ZDA.V večini držav je zlato neobdavčeno, saj je z zakoni tretirano kot valuta(XAU). Državam (bankam) ni v interesu, da posamezniki investirajo v zlato, saj se tako v času inflacije, zaradi prenizkih obrestnih mer, prihranki selijo v plemenite kovine. Ameriška televizijska družba CNBC je pred dnevi presenetila z novico, da je zlato edina valuta z realno vrednostjo. V evropskih in ameriških finančnih institucijah namreč zadnja leta obstajajo dogovori , da se zlato v medijih prikaže kot potencialno slaba naložba. V naši družbi je zelo pomembno, da naložbenikom svetujemo z informacijami iz prve roke. Velikokrat pa se vprašamo, ali glavne institucije kot so GFMS, FED, ECB podajajo točne informacije, saj morajo z razlogom neustvarjanja kritičnih razmer na svetovnem trgu za javnost ostati  konzervativne.

Veliko povpraševanje po zlatu v Evropi v teh dneh, ko cena zlata  na svetovnih borzah dosega najvišje zgodovinske vrednosti, lahko enačimo z oktobrom leta 2008,  ko se je premoženje iz delniških trgov pričelo seliti v zlato in vezane vloge. Kriza se bo nadaljevala z močnejšimi in šibkejšimi fazami v naslednjih mesecih – in na osnovi zgoraj omenjenih razgovorov lahko traja še nekaj let. Razlogi so podani v zelo slabih ocenah agencij, ki ocenjujejo kreditno sposobnost centralnih bank posameznih držav. Državljani večkrat pozabljamo, oziroma večini ni poznano, da premoženje centralnih bank, kjer je naš denar, denar davkoplačevalcev, upravljajo ravno finančne institucije kot je Merrill Lynch, ki je potvarjala realne bilance in je sedaj v veliki krizi. Take finančne institucije so očitno vzrok obubožanja veliko ljudi.
Ameriški dolar, britanski funt, evro, so valute, ki so tržno precenjene. Vendar na osnovi izjave ameriške banke HSBC lahko pričakujemo padec evra napram ameriškemu, avstralskemu in kanadskemu dolarju, kitajskemu juanu in brazilskemu realu.
V zgodovini je poznano, da državljani v takšnih primerih kupujejo zlato in zavarujejo svoje premoženje proti inflaciji. Le-ta je napovedana v drugi polovici letošnjega leta, zato pričakujem visoko rast cene zlata. Moje mnenje je, da bo nadaljno rast cene zlata v naslednjih letih preprečila le eventuelna evropska regulativa.
Naložba v fizično zlato zato naj ne bo špekulativne narave. Služi naj za zavarovanje premoženja. Predvsem priporočamo nakup manjših enot. In ne pozabite na varno hrambo.
Irena Moro

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj