sreda, 19. maj 2010

OPOZORILO ODGOVORNIM IN PROTEST

KOORDINACIJSKI ODBOR ZA EKO SOCIALNO DRUŽBO-KOESD


Za:

RS - PREDSEDNIK dr. Danilo Turk
RS – Vlada RS- predsednik g. Borut Pahor
Državni zbor RS – predsednik dr. Pavle Gantar


ODPRTO PISMO – OPOZORILO ODGOVORNIM IN PROTEST

ZARADI NAČRTOV OZ. OBLJUB POLITIKOV RS, DA NAJ BI SLOVENIJA  GRČIJI  V 3 LETIH DODELILA CCA. 400 MILIJON. €  KREDITA ZA SANACIJO ZGREŠENE GRŠKE POLITIKE IN KORUPCIJE

  1. Iz jutranjih poročil ob 7.00 na Radiu Slovenija smo slišali, da je minister za finance g. Franc Križanič sodeloval na sestanku finančnih ministrov EU, kjer je bil sprejet sklep, da bo tudi RS, kot ena od članic Evro območja dodelila Grčiji cca. 400 milijonov € kreditov za »nujen izhod iz krize«, cca. 150 milijonov € pa naj bi RS dodelila Grčiji  že letos oz. zelo hitro-morda že v maju.
  2. Odločno zavračamo takšne neodgovorne obljube in namere v današnjem času, ko  domača politika narod že pelje v vsak dan večjo materialno in socialno krizo oz. katastrofo, ko je vse manj denarja za plače delavcev, za zaslužene pokojnine  upokojencev, za pravice brezposelnih, za delavske, zdravstvene, socialne pravice, za študente, za dijake, za socialno ogrožene družine, za šolstvo, za znanost, za kulturo, za sanacijo nerešenih ekoloških problemov po Sloveniji itd., ko  RS niti sama ne more normalno vračati svojih že najetih posojil, ko RS ne dobi več novih posojil, ko zaradi tega oblastniki vse bolj kratijo pravice delavcev do odpravnin, krajšajo odpovedne roke, pospešujejo odpovedi delavcem, podaljšujejo delovno dobo do iznemoglosti, preprečujejo normalno rast plač in pokojnin  itd.
  3. Če bi na takšno tragično in pogubno  kreditiranje Grčije v RS pristali, bi hitro Evropska komisija  enake zahteve naslovila na RS še za kreditiranje Španije, Portugalske, Italije, ki so po izjavah najvišjih v mednarodnih finančnih inštitucijah že v skoraj enako globoki krizi kot Grčija. Le da bi zahteve za kredite tem državam  do Slovenije bile bistveno večje, kajti zgrešene politike takšnih oblastnikov so jama brez dna za narodov denar. Vsaka država naj sama popravlja svoje napake, vsak narod naj zahteva odgovornost od svojih politikov, ki jih je izvolil.
  4. Ne pristajamo torej na to, da bi naši oblastniki še bolj pogubno zadolževali in siromašili domače državljane (delavce, upokojence, brezposelne, študente, dijake, otroke itd.) še zaradi napak in grehov tujih politikov in pri tem finančno bremenili poleg naših otrok že naše vnuke in pravnuke. Dolg in proračunski primanjkljaj RS sta zelo prevelika že brez  obljubljenih in stran  vrženih morebitnih kreditov Grčiji ali še drugim državam, saj jih nikoli ne bodo mogle vrniti, to je vsakemu vsaj malo razumnemu človeku  jasno že danes.
  5. Enako odločno zavračamo še bolj poguben načrt domačih oblastnikov, da bi v resnici ekonomsko zelo  siromašno RS zapeljali  (tudi z lažnim prikazovanjem materialne »bogatosti« naše države) v članstvo v OECD, torej med 30 najbolj bogatih držav na svetu. Te države na veliko denarno in drugače »pomagajo« revnejšim državam in pri tem podpirajo veliko nečistih politik. Kdo je pri nas tako zelo materialno bogat, razen oblastnikov, politikov in njihovih  bližnjih – tajkunov ?  Narod – velika večina  -  zagotovo ni tako bogata. Na koncu pa vse plača narod, če ne že prej.
  6. Zahtevamo torej, da politiki organizirajo in omogočijo široko javno razpravo in dialog z državljani oz. z zainteresirano Civilno družbo (CD) o tem ali naj RS s še večjim siromašenjem lastnih državljanov bogato kreditira propadajoče zgrešene politike v naštetih propadajočih  državah in ali naj RS vstopi v OECD.                       Pri tem pa še poudarjamo, da celo Grki sami protestirajo proti tujim kreditom in ukrepom in trdijo, da bodo tudi nov denar – kredite v velikem delu pokradli domači politiki in tajkuni, kot so doslej.
  7. Gre torej za vprašanja  usodnega pomena za mnoge generacije v RS, zato takšnih škodljivih in pogubnih odločitev za narod ne more sprejeti nihče v ožjem krogu, nikakor ne samo 90 (89) poslancev.





Koper, 3.5.2010                                                                  
                                                   Koordinacijski odbor za eko-socialno družbo
                                                   Koordinator - Jožef Horvat



Poslano tudi:
-          medijem
-          Mreži za ohranitev socialne družbe
-          Zvezi društev upokojencev Slovenije – ZDUS
-          Varuhinji človekovih pravic RS

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj