četrtek, 25. junij 2009

Prvi slovenski naložbeni srebrnik


Ljubljana - V podjetju Elementum so ob dnevu državnosti izdali prvi slovenski naložbeni srebrnik.

S težo ene unče (31,1035 grama) ter čistino srebra 999/1000 bo sprva naprodaj po 21 evrov, pozneje pa se bo njegova cena spreminjala glede na gibanje cene srebra na borzi. Prva serija 1000 kovancev je že razprodana.

Podoba Slovenije, Prešeren in himna

Na eni strani srebrnika je reliefna podoba Slovenije, na drugi pa podoba Franceta Prešerna in zapis slovenske himne. S podobama Slovenije in Prešerna naj bi prispevali k večji prepoznavnosti Slovenije v tujini. V podjetju Elementum načrtujejo, da bodo v prihodnje vsako leto izdelali še po eno posebno serijo srebrnika, pri čemer se bo spreminjala le podoba pomembnega Slovenca, stran z zemljevidom Slovenije pa bo ostala nespremenjena.

Srebrnik je lahko lepo promocijsko darilo, predstavlja pa tudi naložbo v srebro, je v začetku tedna na novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor podjetja Elementum Peter Slapšak. Z njim naj bi v javnosti povečali zavedanje o naložbah v plemenite kovine, je dejal ter dodal, da se cena unče srebra danes giblje med 13 in 14 dolarji, potem ko je najvišjo raven dosegla januarja 1980 z 52,50 dolarja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj