torek, 1. september 2009

Razsvetljeni Evropejci in varčne "eko" žarnice


V ne tako zelo oddaljeni prihodnosti...

No, pa je prišla. Doba razsvetljenosti, [New] Age of Aquarius... čas njenega pričetka je bil zavit v skrivnost, dokler nam niso evropski modreci na stežaj odprli vrat - z zapovedjo, da si bomo na višjem nivoju "eko" zavesti svetili samo še z varčnimi "eko" žarnicami.

Nova žarnica je resda bistveno dražja od klasične, vendar pa ima tudi daljšo življenjsko dobo... če je ne prižigaš prepogosto.

Ker so poletni večeri vroči, klime pa, odkar sem gledal film Ala Gora, nočem imeti prižgane prav ves dan, pogosto poiščem hladno pijačo v hladilniku (energijskega razreda A, ali sploh moram omenjati?). Grize pa me dilema: ali naj ob vsakem obisku kuhinje prižgem luč? Tako bom bistveno skrajšal življenjsko dobo drage žarnice.

Najbolje, da gori v kuhinji kar cel večer. To bo bolj ekološko. Saj je tako varčna, da za delovanje energije pravzaprav sploh ne potrebuje.

Sedim na kavču in začnem razmišljati o knjigi, ki sem jo začel brati včeraj... šmenta, pustil sem jo na nočni omarici v spalnici. Vstopim... ne, nočem prižgati žarnice za teh nekaj sekund. Brez težav se lahko v temi pritipam do knjige...

#$#%&/#$%!

Prevrnil sem lučko na nočni omarici in razbil eko žarnico! Ki vsebuje strupeno živo srebro. Kaj pa sedaj? Evakuacija! Najprej odpreti vsa okna, potem pa hitro zapustiti stanovanje... this is not a drill... nič nas ne sme presenetiti... škoda, da nimam plinske maske doma.

Čez nekaj ur po eko-incidentu sem nazaj. Pospravljam ostanke žarnice, pri tem pa se mi mrači čelo. Da nisem bil preveč netrajnosten? Da nisem preveč obremenil okolja z živim srebrom? Pa saj živo srebro v žarnicah ni tak problem, ker vsi tako skrbno ločeno zbiramo in recikliramo eko žarnice, da na odpadu niso videli še nobene.

Čas je za večerjo. V pečici se peče pizza, mmm, kako dobro je videti, kakšne barve, pričara vzdušnje Mediterana sredi Ljubljane (pečica je iz neosveščenih časov in ima v trebuhu, phe, Edisonove žarnice...). Ok, gotovo, gremo na krožnik, pizza!

Ampak kaj je to na krožniku? Je nekdo bruhal? Ne, pač pa v jedilnici nove žarnice ne reproducirajo barv tako verno kot zlato sonce (100 CRI) ali klasične žarnice (99); pač pa le 80-85 CRI. Bon apetit... jaz nisem več lačen.

Jutri imamo goste in bomo raje naredili svečano večerjo. Svečano = ob svečah.

Končno se lotim knjige. Kaj to berem, Cankarja, Voranca...? Ne, ampak v tej prekleti mrki svetlobi varčne žarnice je vse depresivno. Kakšna so postala življenja pol milijarde Evropejcev čez noč? Brezbarvna in depresivna.

A brez skrbi. To so samo manjše nevšečnosti. V primerjavi s kožnimi težavami, glavoboli, migrenami, epileptičnimi napadi in hormonskimi težavami. Tem nevarnostim k sreči nismo izpostavljeni. Sploh, če smo od vira sevanja - žarnice - oddaljeni več kot 30 cm.

Ugasnem luč in se sprašujem: zakaj nisem naredil zaloge klasičnih žarnic, ko je bil še čas za to?



Razbili žarnico? Od danes to ni več preprosta zadeva.

V ameriki imajo v eko žarnicah MERCURY, ki je RADIOAKTIVEN!!
LINK: http://www.youtube.com/watch?v=deHIcQfIydw&eurl


ŠE NASVET: Naredite si zalogo (petkrat cenejših) 100W klasičnih žarnic, preden gredo iz prodaje!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj