nedelja, 29. maj 2011

Zlate palice manjših tež in zakaj jih Kupiti ?

V času krize kot je sedaj je zlato zelo dobra naložba vendar je potrebno pri tem upoštevati, da imajo manjše teže večji pribitek pri ceni zaradi večjih stroškov kovanja in trgovanja.  Danes, ko je borzna cena zlata okoli 35€ za 1g stane  pri prodajalcu cca 50€,  tako so sedaj pribitki preko 40% ali okoli 15€ za gram. Danes lahko pri trgovcu kupite 1kg naložbenega zlata za cca 35200€. Borzna cena  je cca 34600€  torej je pribitek zaradi stroškov 600€ /1kg ali 0,6€ /g  ali v povprečju manj kot 2%. Torej kaj bomo rekli,  kupiti 1kg in plačati 2% nad borzno ceno ali kupiti 1000 po 1g zlatih ploščic in preplačati 40%.
      Ako kupujete zlato in bi ga  morali morda  zaradi izgube likvidnosti jutri prodati je kupovanje 1g zlatih ploščic velika neumnost kajti naredili bi verjetno več kot 20% izgube.
Toda če pogledamo na trg se 1g ali pa celo0,5 g zlate ploščice sorazmerno dobro prodajajo. Vsi, ki smo prepričani, da se obstoječa svetovna ekonomsko gospodarska kriza ne more popraviti brez hiperinflacije lahko današnje navidez neumno kupovanje gramskih ploščic postane zelo pametna naložba.
Leta1914 je bila ena zlata nemška marka vredna 1papirnato marko,
 leta 1923 pa je bila 1 zlata marka vredna 1 000 000 000 000 papirnatih mark.
Vdanašnjih časih je možno, da hiperinflacija prinese še večji padec papirnatih valut saj še nikoli v zgodovini ni bilo toliko zadolženosti kot sedaj , nikoli ni bilo toliko špekulacij in razno raznih ponzi piramid in raznih finančnih instrumentov katerih kolaps lahko še v krajšem času poveča vrednost zlata več miljonkrat in  potem bo težko trgovati z kilami, takrat bo že gram morda preveč vreden. Vprimeru nadaljnega poslabševanja krize bo vsekakor nabava 1g zlatih ploščic dolgoročno gledano ( preko pet let) zelo dobra naložba vendar si za krajše obdobje kot likvidno naložbo zagotovite tudi nekaj palic teže nad 20g zaradi manjših pribitkov kovnic in trgovcev. Poleg zlata pa si naredite obvezno tudi zalogo naložbenih srebrnikov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj