petek, 11. marec 2011

Nove novice o potresu na japonskem






Na nogah so v najmanj 53 državah. Med njimi so Rusija, Tajvan, Filipini, Indonezija, Papua Nova Gvineja, Avstralija, Nova Zelandija, Fidži, Havaji, Mehika, Gvatamala, El Salvador, Kostarika, Nikaragva, Panama, Honduras, Čile, Ekvador, Kolumbija in Peru, poroča tiskovna agencija Reuters.
Havaji: Kmalu po potresu in cunamijih na Japonskem so se na Havajih slišale sirene, ki so prebivalce opozorile, da se približuje nevarnost. Prebivalci obalnih območij so se takoj začeli umikati na varno, oblasti pa so ukazale evakuacijo, poročajo tuji mediji. Na terenu so pripadniki civilne zaščite, ki pomagajo ljudem pri umikanju na varno. Med evakuiranimi so tudi številni turisti. Vsa večja letališča so zaprta, otočje pa je stresel tudi potres z magnitudo 4,6.
Filipini: Filipinske oblasti so odredile evakuacijo vzhodne obale. Obalno prebivalstvo evakuirajo tudi iz drugih držav in otokov.
Rusija: Ruske oblasti so na njihovi vzhodni obali evakuirale okoli 11.000 ljudi. Rusi se najbolj bojijo za Kurilske otoke, do Kamčatke pa naj valovi ne bi dosegli.
Tajvan: Evakuacija poteka tudi na obalah Tajvana
Nova Zelandija: Civilna zaščita na Novi Zelandiji javnost že obvešča o dogajanju na morju. Aktivni so tudi na Twitterju, kjer so zapisali, da bo cunami prvo dosegel območje North Cape. Možno je, da prvi val ne bo največji, zato ljudi opozarjajo, naj bodo previdni do preklica opozorila nevarnosti.
Rdeči križ: Cunami je višji od nekaterih otokov v Tihem oceanu
Oglasili so se tudi na sedežu mednarodnega Rdečega križa. Pravijo, da so cunamiji trenutno največja težava, saj so višji od nekaterih otokov v Tihem oceanu. Val jih lahko enostavno potopi, je dejal predstavnik RK Paul Conneally. Njihova največja skrb je Azija in območje Tihega oceana, kjer so države v razvoju. Cunamiji bi lahko povzročili katastrofo širših razsežnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

KOMENTIRAJ tukaj