sreda, 28. oktober 2009

Trenutne borzne rasti nimajo realne podlage

Trenutno izbojšanje na svetovnih borznih trgih je iluzija in posledica neskončne količine novega, poceni denarja. Da rast borznih trgov ni realna in ni posledica zdravega gospodarstva ampak državnih finančnih paketov, se kaže tudi v rasti zlata. Ta je od 1. januarja 2002, ko so v dvanajstih državah evroobmočja izdali evrske bankovce in kovance do danes pokazal veliko večjo rast kot posamezni evropski in ameriški borzni indeksi. Poglejmo:

- nemški borzni indeks DAX (10,46%) zlato (126%)
- francoski borzni indeks CAC (-16%) zlato (126%)
- britanski borzin index FTSE100 (0,7%) zlato (230%)
- ameriški borzni indeks DJI (-5%) zlato (273%)
- ameriški borzni indeks S&P500 (-8,5%) zlato (273%)

Da se s podpihovanjem nerealne rasti borznih tečajev ustvarja nov, t. i. bailout bubble (balon finančnih pomoči), ki bo ob poku naredil veliko večjo škodo kot sta jo naredila predhodna dot.com in nepremičninski balon, se strinja tudi Gerald Celente, direktor Trends Research Institute. Mnenja je, da Združene države Amerike stopajo po poti bivše Sovjetske zveze, ki se je leta 1998 končala z bankrotom. In glede na uspešnost njegovih dosedanjih napovedi (kolaps borze 1987, bankrot Rusije, azijska monetarna kriza 1997,...) gre Geraldu kar verjeti. Še posebno zato, ker se količina denarja v obtoku (globalno) pospešeno povečuje. Da se je količina denarja v obtoku od leta 1990 podvojila, je bilo potrebnih 12 let. Za novo podvojitev količine denarja je bilo potrebnih manj kot 6 let! Letošnje vladne "pomoči" bodo ta trend tako le še pospešile. Zato taki in drugačni finančni paketi ne bodo rešili globalne finančne krize ampak bodo le močno zmanjšali kupno moč denarja. Tudi vašega, zato ga pravočasno zaščitite s primerno naložbo!
Pripravil Matjaž Jereb ( Vaš svetovalec)

torek, 27. oktober 2009

To je vaš teden

Spoštovani trenutno doživljamo kratkoročno korekcijo cen žlahtnih kovin in to je enkratna priložnost za nakup, v petek se že pričakuje nova rast in nikar ne zamudite priložnosti, kajti dolgoročne cene zlata predvsem pa srebra so lahko tudi do 10x večje, za zlato se za letos napoveduje dvig na 1250$ za unčo, srebro gre pa zlahka na 20$na unčo. Kdor ne bo sedaj zraven bo naslednjič kupoval mngooooooooo dražje.

One thing you learn about trading is "Buy your targets." When silver or gold fall to prices you forecast they would reach, you have to squelch your fear and buy. $17.00 and $1,040 have been my longstanding targets, so tomorrow I start buying. Recall and ponder the old market proverb, "Bears get rich, and bulls get rich, but pigs get slaughtered." Low should be posted by Friday, 30 October, so if you were planning to buy on a correction, this is your week.

ponedeljek, 26. oktober 2009

PONOVNI PADEC BORZNIH TEČAJEV

Ponovni padec borznih tečajev naj bi se zgodil kmalu
Precej je kazalcev, ki kažejo na to, da utegnejo delniški tečaji doživeti še en padec.

Strokovnjaki si niso enotni glede vprašanja ali je krize konec. Ocene vodilnih svetovnih analitikov so zelo različne. Nekateri delniški indeksi in investicijski skladi so v letošnjem letu pridobili tudi 80% vendar so še daleč od svojih rekordnih vrednosti. Na drugi strani imamo zlato, ki je na zgodovinsko rekordnih vrednostih, kar nikakor ni dober znak za delniške trge.

vzajemci.com, www.vzajemci.com, vzajemci.si, www.vzajemci.com/tecajnica.php, www,vzajemci.com, www.vzajemci.si, vzajemci forum, www.vzajemci, stari.vzajemci.com, krekova banka vzajemci vzajemni skladi, skladi.com, nlb skladi, vzajemni skladi kd, triglav skladi, kd skladi, investicijski skladi, primorski skladi, vzajemni skladi triglav, strukturni skladi delnice krka, delnice nkbm, delnice krke, borza delnice, ljubljanska borza delnice, delnice petrol, delnice sava, delnice telekom, delnice kbm, redne delnice skladi bo tudi vlagal v mala podjetja vzajemni skladi trg pada.

Več

Banke nimajo gotovine

Denar je izpuhtel zaradi napačnih naložb in tajkunskih posojil, sedaj pa izpuhteva, ker količina depozitov pada, ker se ljudje upravičeno bojijo za svoje prihranke. Pred enim letom se je obrestna mera za depozit vrtila okoli 5% in je potem samo še padala, drugi razlog pa je, da se ljudje manj odločajio za depozite zaradi stanja v bankah v katerih se samo prerekajo. Denar je občutljiva zadeva in ni čudno da se seli drugam . Tisti, ki pa so bolj daljnovidni vedo, da je v naslednjih letih možna celo hiperinflacija, so svoje prihranke že davno preusmerili iz obveeznic in denarnih naložb v stvarne naložbe med drugim tudi v žlahtne kovine. Mnogi so mišljenja, da je evro veliko na boljšem kot dolar vendar se motijo, ker so evropske banke zelo obremenjene z ameriškimi vrednostnimi papirji predvsem pa obveznicami. Letos je v Ameriki propadlo že 106 bank vendar strokovnjaki napovedujejo propad še mnogih kajti posojilno dolžniška kriza se še poglablja. Tiskanje denarja tega ne more rešiti TO JE SAMO POT V HIPERINFLACIJO V KATERI BODO BANČNI VARČEVALCI IZGUBOLI DEL ALI VSE PRIHRANKE, PREDVSEM PA TO VELJA ZA TISTE, KI SE DANES ODLOČAJO ZA DOLGOROČNI BANČNI DEPOZIT.
Preberite tudi naslednje:
Članek1
Članek2
Članek3
Članek4
Članek 5 je v Angleščini 
Intervju z Marc Farber-jem Video

sobota, 24. oktober 2009

Modre misli

- Ne sanjaj svojega življenja, živi svoje sanje!

- Premoženje ni vse, pomaga pa!

-  
Upanje je miselno pomirjevalo, genialna samoprevara.

- Obogateli ne boste z denarjem, ki ga zaslužite, ampak s tistim, ki ga prihranite.

- V kapitalizmu se skriva beseda kapital. Če ne omogočite, da za vas delajo kapital in investicije,
  gre kapitalizem mimo vas.

- Ni izziva, ki v sebi ne bi skrival darila.

- Kdor pravi, da se lahko odloči pozneje, laže samemu sebi. Če se (zdaj) ne odločite, ste se že
  odločili. Odločili, da boste pustili vse po starem in ne boste spreminjali ničesar. Torej - odločite se!

- Vaše včerajšnje odločitve določajo sedanjost, današnje pa prihodnost.

- Na tem planetu ni gotovosti, so samo priložnosti.

- V možnostih lahko vidite tveganja, lahko pa v tveganjih vidite možnosti.

- Ni odločilno, da ste boljši ampak, da ste drugačni.

- Pogosto mislimo, da novega koraka ne naredimo zaradi udobja ali lagodnosti. Resnica je, da je udobje
  samo pretveza; v resnici ne verjamemo v svoj uspeh.

- Najboljši način, da premagate dolgove je, da si pridobite premoženje.

- Ne smemo postati ljudje, ki ne delajo napak, ampak ljudje, ki ne odnehajo.

- Bodi pogumen, ko se drugi boje in boj se, ko so drugi pogumni.



Moder misli je zbral: Matjaž Jereb v " Vaš svetovalec"



INFLACIJA MED LETI 1914 - 1923 IN PREDVIDEVANJA ZA SEDAJ






Srebrnik 1kg Koala 2009

Prodam cena 485€ info: mremic@gmail.com ali 041647531
Srebrnik tudi zamenjam.
več




četrtek, 22. oktober 2009

Fizična kovina, ne papirna obljuba



Picture 


Matjaž Jereb poroča:

CME Group, londonska izpostava največje svetovne borze za terminske pogodbe in opcije Chicago Mercantile Exchange, je imela nekaj zadnjih tednov velike izzive z večjimi strankami, ki so zahtevale fizično dostavo zlata iz svojih dolgoročnih terminskih pogodb (futures contract).
Da bi zagotovili zadostno količino zlata v fizični obliki, sta ji na pomoč prihiteli dve centralni banki. Neimenovana centralna banka iz Evropske unije ter Bank of England. V procesu zagotavljanja zadostne količine zlata sta morali banki poseči tudi po nekaterih svojih najstarejših, nestandardnih zlatih palicah. Težava s fizično  dobavo zlata se je zapletla celo do te mere, da so se vodilni pri CME Group odločili namesto dobave fizičnega zlata ponuditi 25% bonus, v kolikor bi njihove stranke sprejele izplačilo terminskih pogodb v denarju! Ob tem je potrebno poudariti, da sploh ni šlo za zanemarljivo količino zlata. Pričakovati je, da se bodo podobne težave z dobavo »papirnate« plemenite kovine stopnjevale z nadaljevanjem krize in osveščenostjo investitorjev. Živimo v svetu, ki mu primanjkuje temeljnih etičnih vrednot, papirna valuta pa je le obljuba. Kako nameravate zaščititi svoje premoženje?

sreda, 21. oktober 2009

Slovenske avtoceste so polne norih voznikov

Video

Cena nafte na svetovnem trgu poskočila na 79$ za sod

Vzrok za tak skok je padec vrednosti dolarja, ki še naprej pada in s tem povzroča rast žlahtnih kovin. Skoraj tako dobro kot nafta se je danes odrezal paladij.

1€ = 1,5$

ponedeljek, 12. oktober 2009

Zlatnik 20 švicarskih frankov



Swiss 20 Franc Gold Coins

VEČ





Zlatnik 10 mark iz leta 1872

nedelja, 11. oktober 2009

Zlatnik 20 dinarjev Milan I kralj Srbije l.1882

Zlatnik od 20 dinara iz 1882. godine, sa likom kralja Milana Obrenovića

milandor-AV milandor-REV

Godine 1882, na dan 22. februara, Srbija je proglašena za kraljevinu, a knez Milan za njenog kralja. Tim povodom, a u nameri da se novi status države i vladara prikaže i na novcu, iste godine je nastala emisija zlatnika u apoenima od 10 i 20 dinara. U to vreme, Obrenovići su, u nedostatku sopstvene kovnice, koristili usluge carske kovnice u Beču. Novac od 20 dinara, koji je po tehnici izrade, izgledu i vrednosti odgovarao zlatnom francuskom “napoleondoru” od 20 franaka, poznat je pod imenom “Milanov zlatnik”, ili “Milandor” (Milan d¢or). Na aversu se nalaze kraljev portret sa natpisom “MILAN I KRALj SRBIJE” i signatura gravera A. Scharffa, dok su na reversu oznaka vrednosti (20 dinara), godina izdanja (1882) i venac od lovorovog i hrastovog lišća sa srpskom kraljevskom krunom na vrhu. Po obodu je natpis “BOG ČUVA SRBIJU”.

četrtek, 8. oktober 2009

Srebro danes

ZA VEČ GRAFOV KLIKNI TUKAJ

Srebro je v treh mesecih doseglo 30% rast



10% na mesec zelo lepo, nekateri so mnenja, da kar prelepo, vendar se ključna rast srebra šele pričakuje analitiki napovedujejo, da vprimeru preboja resistenčne linije, ki je pri 18$ za unčo, bo srebro pobegnilo v nove višave, vsekakor pa bo lovilo razmerje zlato srebro 1 proti 16, sedaj je več kot 1 proti 60. Do ključne rasti nas loči samo še okoli 50 centov. Pred nami so zanimivi dnevi kateri bodo dokazali, da je trenutno predvsem srebro naložba št.1.

torek, 6. oktober 2009

Zlato poskočilo na 1045$

Več

Picture
6. oktober 2009
Zlato in srebro sta še vedno poceni!
Poroča vaš svetovalec

Cena zlata se je danes povzpela na nov, višji novo. Segla je preko 1043 ameriških dolarjev za unčo (31,1035g) in s tem presegla do sedaj najvišjo vrednost. Večji porast tečaja naj bi bil posledica govoric, da se države Perzijskega zaliva, Japonska, Francija, Kitajska, Brazilija in Rusija skrivoma dogovarjajo o novi košarici valut s katero bi kupovale nafto. To je seveda še pridalo olje na ogenj nekaj starejši izjavi, da bo v prihodnje Iran imel svoje devizne rezerve v evrih in ne več v ameriških dolarjih. Je investicija v zlato pri tej ceni še smiselna? Vsekakor! Poglejmo zakaj je temu tako:

- niti desetina ameriških državljanov trenutno ne investira v zlato
- svetovne valute konstantno izgubljajo na svoji vrednosti
- 25% letne proizvodnje zlata porabi samo Indija
- Kitajce, ki pred nekaj leti sploh niso smeli imeti zlata, danes vlada vzpodbuja k investiciji. V kolikor bo
samo 1% Kitajcev investiralo v 1 unčo zlata (31,1035g) bo to pomenilo, da bodo pokupili dobrih 17%
lanske letne proizvodnje zlata
- v zadnjih 110 letih, do leta 2001 je proizvodnja zlata v povprečju naraščala za 1,8% na leto. Od tedaj
naprej pa proizvodnja upada za povprečno 1,3% na leto, njegova cena pa
glede na dolar raste 15%
- zlato vedno je in vedno bo zaščitil vaš portfelj pred potencialno katastrofo vašega finančnega premoženja

Živimo v finančno nepredvidljivih časih, zato je čas za ukrepanje! V tem času je investicija v plemenite kovine vaša življenjska priložnost. Kot oblika zavarovanja dela vašega premoženja in kot investicija!

ponedeljek, 5. oktober 2009