torek, 31. marec 2009

Tokrat morda še zadnjič mirne demonstracije - v zraku je revolt

Opozorilo londonske policije bančnikom in drugim zaposlenim v finančnih ustanovah, naj v četrtek 2. aprila, ko bo vrh G20, ne hodijo v službo v oblekah, ki jih izdajajo, kje so v službi, še bolje pa je, da bi kar ostali doma, ker bi se tako najbolj gotovo izognili napadom demonstrantov, je zelo resno svarilo menedžerjem, lastnikom in drugim premožnežem, ki se še kar sprenevedajo in kljub vse večji krizi še naprej pobirajo velike nagrade in plače. To je zadnje svarilo, naj se vendarle spustijo na tla in se vrnejo v realni svet, kjer vse več ljudi ostaja brez službe in si ne morejo več privoščiti niti osnovnih dobrin za preživetje. Če se ne bodo, se bodo množice spravile na njihove vile, jahte, prestižne avtomobile in nebotičnike, v katerih imajo svoje pisarne. Povzeto po: http://razgledi.net/blog/category/svet/

Bo skupina G20 rešila finančno krizo?


Skupina industrijsko najrazvitejših držav in hitro rastočih gospodarstev (G20) ima pred aprilskim vrhom jasno usmeritev in bo sprejela vse ukrepe, potrebne za obnovo svetovnega gospodarstva. Bo res? Večina svetovnih analitikov meni, da sestanek ne bo prinesel občutnejše izboljšave globalne finančne in gospodarske krize. Preprosto zato, ker ima vsaka država svoj pogled na rešitev krize, in ker za nastalo krizo obtožujejo druga drugo. Še večja težava od državnega protekcionizma pa je astronomska višina brez vrednih finančnih derivatov v višini bilijarde ameriških dolarjev in neskončne količine »toksičnega« dolga, ki ga ni moč poplačati z realnim denarjem. Zato slaven finančnik George Soros meni, da večino svetovnih držav čaka obdobje depresije z zelo visoko inflacijo. Da stanja ne gre jemati zlahka zgovorno pričajo informacije, ki pravijo, da naj bi Veliko Britanijo pred bankrotom moral reševati Mednarodni denarni sklad (IMF), ki pa mu prav tako zmanjkuje denarja! Po končanem sestanku skupine G20 torej lahko pričakujemo le nekaj – tiskanje nove količine denarja!povzeto po: http://vassvetovalec.weebly.com/dnevne-zanimivosti.html

Slovenija se lahko reši ekonomske krize

Krizo so povzročili tisti, ki so preveč špekulirali in poceni kitajska roba
1. banke
2. tajkuni
3. zavarovalnice
4. borzno posredniške hiše
5. ljudje, ki so jemali kredite in z njim kupovali delnice
6. in nasploh vsi, ki so bili preveč pohlepni in takih je bilo na svetu preveč in od samih špekulacij ne more živet ves svet.

Ok, sedaj pa rešitev, če damo denar temle zgoraj se krize ne bomo znebili.
Na primer, da dobimo denar od ECB in ga damo bankam, one ga ne bodo posojale podjetjem za proizvodnjo, ker vedo, da sedaj nihče nič ne kupuje in podjetja nimajo komu kaj prodat in bo šel denar v nič. Lahko ga dajo tajkunom, da pokrijejo izgubo, vendar ali ga bodo dobili nazaj, ko njihova podjetja tudi delajo zgubo. Za rešitev iz krize je treba spodbudit potrošnjo to pa je najenostavneje naredit tako, da se da denar vsem ljudem, ki pa ga pa bodo resnično potrošili, če se za eno leto zmanjša ddv. Tako bi ljudje začeli trošit, trgovine bi prodajale, proizvodnja bi stekla, ljudje bi imeli službo in država bi kljub manjšemu DDV-JU le tega pobrala več in vsi bi bili zadovoljni, problem pa je v glavah veljakov, ki imajo vpliv in verjetno bo denar prišel v neprave roke. Seveda treba je uvesti visoke carine za kitajsko robo.

petek, 27. marec 2009

David Morgan o naložbah v srebro in zlato



Silver -- Gold's Poodle

?
By David Morgan

March 27, 2009

Last week I updated our readers about a video shot at the Orlando Money Show. This week I have two videos where we discuss the ups and downs of the silver market and how silver differs from gold as an investment.

Gold gets most of the press and silver always seems to be in second place, and it will probably stay that way until we get to the blow-off phase of this precious metals bull market. During the panic buying phase or mania that accompany the blow-off phase, gold will be outside the price range of many people. Anyone seeking any protection from the destruction of the U.S. dollar will buy whatever they can, and that is silver.

Silver is far more volatile than gold but, in my studied view, has far more potential than gold. As I see it, both metals should be owned, although silver can give you one heck of a ride, as most silver investors are well aware.

We also discuss new applications for silver in laptop computers and in the health industry.

Click here for the Silver Video

Later we discuss the gold market and how gold is holding up better than other asset classes and actually was making new highs in some currencies, although it did fall back, in U.S. dollar terms. This was just a few months ago, when a huge demand for U.S. dollars surfaced as a result of the credit crisis.

As the host points out, eventually the chickens will come home to roost, and with all the money flooding the system it is only a question of time before this “new” money hits the system and manifests into more inflation.

My view is a bit reserved and those who follow my work carefully know I am actually looking beyond the inflation/deflation question to the question of a currency destruction.

However, that is getting a bit ahead of the story. For the time being, you can watch this video and learn why it might take a bit longer to see all this bailout money boost the gold price to the next level.

Click here for the Gold Video

I want to be cautious here, because both of these metals can take off to the upside at any point, and making a short-term call is difficult at best. Longer term, most of the gold community are not in agreement with the policies set forth by the major nation states of the world and see the metals are going far higher.

It is an honor to be,

David Morgan

Prevajalnik

sreda, 25. marec 2009

Nov svetovni red

Nujno si oglejte ta film
http://www.izklop.com/?url=links/start&a=open&id=51187

Guantanamo v vsako ameriško vas - za poražence krize

Medtem ko je Barack Obama v času predvolilne kampanje volivcem in svetu všečno napovedoval, da bo takoj, ko bo izvoljen, zaprl zloglasni zapor Guantanamo (in ko se je po izvolitvi ‘takoj’, menda zaradi administrativnih ovir, spremenilo v ‘leto dni’), v ameriškem kongresu nemoteno nadaljujejo z sestavljanjem svežnja zakonodaje, katere krovni zakon je Bushev zloglasni Patriot Act iz oktobra 2001, domnevni povod zanjo pa seveda še bolj zloglasni teroristični napadi 11. septembra istega leta. Prejšnji teden je bil v predstavniškem domu sprejet osnutek zakona o ustanavljanju enot uniformiranih prostovoljcev, v pripravi pa je zakon o vzpostavljanju šestih internacijskih taborišč v bližini največjih ameriških urbanih središč. Proces nastajanja tega svežnja zakonov poteka daleč od oči javnosti. Veliki ameriški mediji ga skorajda ne zaznavajo, zahvaljujoč ‘globalizaciji’ medijske industrije in samega novinarstva pa ga še toliko manj opazijo neameriški mediji - čeprav imajo vse informacije ves čas pred nosom.

več o tem

Države v razvoju želijo novo svetovno valuto!



Kitajska in ostale države v razvoju podpirajo Rusijo pri tem, da se države skupine G-20 na aprilskem kongresu začnejo resno pogovarjati o vzpostavitvi nove svetovne valute, ki bi zamenjala ameriški dolar. Eden izmed razlog za zaskrbljenost glede dolgoročne vrednosti ameriške valute je v več kot bilijonu ameriških dolarjev, ki jih Ameriška centralna banka (FED) namerava dodatno plasirati v svoje nezdravo gospodarstvo. Seveda ne gre pričakovati spremembe svetovne valute čez noč, je pa s to pobudo dan jasen znak, da se mora v globalnem finančnem sistemu nekaj korenito spremeniti. In to, da se o tem govori na glas lahko razumemo tako, da z zamenjavo dolarja mislijo resno in državljane na to počasi pripravljajo. Da je dolar tudi v tem recesijskem obdobju še vedno glavna svetovna valuta je razlog predvsem ta, da so Združene države Amerike tako velike uvoznice, da so države izvoznice zaradi cenejšega izvoza enostavno primorane devalvirati lastne denarne valute. To pa seveda najbolj negativno vpliva na državljane, ki zaradi izgube kupne moči denarja izgubljajo svoje premoženje. Ta članek je objavil na svoji spletni strani Matjaž Jereb neodvisni premoženjski svetovalec,

četrtek, 19. marec 2009

Propad ameriškega dolarja

Kdo spoh še kupuje ameriške državne obveznice?
Ameriška centralna banka (FED)!


Kaj bi se zgodilo, če bi vam šef znižal plačo, privarčevanega ne bi imeli nič, nobena banka ali kreditna ustanova pa vam ne bi hotela posoditi denarja? Bili bi v velikih težavah, kajne? No, v podobni situaciji se trenutno nahajajo Združene države Amerike, ki strmijo v pričakovanju ali jim bo, z nakupom državnih obveznic, sploh še kdo posodil denar. In kdo so njihovi največji kupci? Kitajci in Japonci. Japonska je zaradi svoje velikih finančnih težav že drastično omejila nakupe ameriških obveznic , Kitajska pa je bila in še vedno ostaja najpomembnejša posojilodajalka Združenim državam Amerike. Težava pa je nastala, ko je Kitajska nedavno začela premišljevati o smiselnosti takega početja v prihodnje in ko je izrazila skrb za dosedanjo vrednost naloženega premoženja v ameriške državne obveznice. Tako je Kitajski premier Wen Jiabao vrgel pravo verbalno bombo Obamini administraciji rekoč: "Če sem pošten, smo seveda malo zaskrbljeni. Združenim državam Amerike smo posodili ogromno količino denarja, zato smo seveda zaskrbljeni. Upamo na poštenost besed in zagotovilom Združenih držav Amerike, da je naše premoženje varno." To je jasno sporočilo Obamini administraciji, da mora nehati zapravljati kot pijan mornar, v kolikor bodo želeli, da bo sploh še kdo kupil njihove državne obveznice. Veliko kitajskih ekonomistov in strokovnjakov že izraža skrb o dveh bilijonih ameriških dolarjev vrednih ameriških obveznic, katerih lastnik je Kitajska in predlaga razpršitev enega dela v veliko bolj otipljivi naložbi, surovine in zlato. Razlog je preprost. Pričakuje se namreč, da se bodo ameriške obveznice soočile z velikim padcem svoje vrednosti, kot posledica prevelike količine denarja v obtoku, ki je namenjen različnim stimulacijskim paketom. Dejstvo je, da je Kitajska že začela z umikom iz ameriškega trga obveznic, kar je Ameriško centralno banko (FED) prisililo v objavo nakupa ameriških obveznic v višini 300 milijard dolarjev. To seveda pomeni novo količino denarja v obtoku, povišano inflacijo in šibkejšo denarno valuto. Vse to je vrednost zlata v samo dveh urah dvignilo za osupljivih 60 ameriških dolarjev!
Ta članek je objavil na svoji spletni strani
Matjaž Jereb neodvisni premoženjski svetovalec,

PREPROSTA LOGIKA 6

Zaradi stalnega dotoka novo natisnjenega denarja v obtok bi morala biti cena žlahtnih kovin posebno zlata in srebra mnogo višja to pa se ne zgodi zaradi več vzrokov, eno je papirnata prodaja zlata, ki ga ni ali pa je samo v knjigovodskih izkazih in prodaje fizičnih zalog iz centralnih bank iz katerih je v zadnjih tridesetih letih bilo prodano na tisoče ton zlata. Z vsakim dvigom cen žlahtnih kovin so centralne banke prisiljene prodajat zlato, da obdržijo vrednost svojih valut. Kmalu pa bomo priča koncu zbijanja cen, ker bo bankam zmanjkalo zlata. Jeseni leta 2007 je zlato poskočilo iz 680$ na 1030$. V spomladi 2008 je morala Švicarska narodna banka posredovati z prodajo 22 ton zlata. Po propadu na svetovnih delniških trgih se je zopet zlato dvignilo na 1009$ z viškom 20-. februarja 2009, so morale centralne banke prodati že 220 ton zlata, da so obdržale vrednost zlata pod 900 dolarji. Naslednjič centralne banke ne bodo imele dovolj zlata, da bi ceno zadržali na zdajšnji ravni. Za letos imajo centralne banke izpogajano, da lahko prodajo 500 ton zlata po poročanju Financial Times. Pozor, letos je bilo v devetih tednih prodano 220 ton zlata in je čisto mogoče, da enostavno zlata za obdržanje sedanjih nivojev vrednosti valut enostavno ne bo in bo cena zlata in srebra zdivjala ko čreda
bikov za katere plot ne predstavlja nikakršno oviro. Kot kaže prihaja trenutek konca papirnatega denarja kakršnega smo poznali do sedaj. Skoraj tisoč let se vlade trudijo obdržat papirnat denar sedanji sistem pa traja že tristo let to pa ne pomeni, da bo večno. Papirnat denar omogoča finančne piramide imenovane ponzi sheme in ena takih ki jo je nredil Bernard Madoff je predkratkim propadla in 50 miljard dolarjev je šlo v nič. Bomo videli, če bodo Ponzi piramide v katere so udeležene centralne banke zdržale sedanjo krizo. Vse goljufije se enkrat končajo prihaja pa verjetno še ena, ki jo je Amerika enkrat že uporabila tako, da je z zvijačo državljanom pobrala zlato, za katerega je dala državne kupone katere je kasneje razvrednotila, o tem pa v kakšnem prihodnjem članku. Živimo v nevarnih časih v katerih nam največjo grožnjo predstavljajo privatni bankirji in vlade držav celega sveta. Žalostno toda zelo resnično, da najboljše ljudi, ki so že vrsto let opozarjali, da stalno zadolževanje in špekulacije ne bodo prinesle nič dobrega, so nekatere izmed njih že obtožili za teroriste in protidržavne elemente. Na žalost neizmerna potreba po dobičku uničuje svoboščine večine ljudi. Zadnja desetletja ustvarjen dolg se bo prenesel na sedanjo srednjo generacijo in na mlade rodove prihodnjih desetletij, da bodo ko sužnji na verigah katerih obrabo bodo plačevali tem, ki so jih priklenili. Poskrbite zase, da vas razvrednotenje valut ne prehiti. večino podatkov sem pridobil na tej spletni strani: http://news.goldseek.com/GoldSeek/1237382162.php

oglejte si tudi ta video: http://www.youtube.com/watch?v=yZMdA06xbcU

torek, 10. marec 2009

Ponzi bančni sistem ali svetovna bančna piramida.

Gospodarska rast je veljala za maksimo in dogmo ekonomije. Vse se je obračalo, usmerjalo in načrtovalo le, da bi se maksimiliziral profit, da dobiček prinese še večji dobiček in da se rast le stopnjuje, veča in širi. A prav ta, tako samoumevna in neproblematična logika, se je izkazala kot usodna napaka samega sistema in na enkrat doživlja svoj dolgo napovedovan polom. Neoliberalizem, ki nas je stalno skušal prepričati v slepo vero, da prosti trg uravnava, ureja in uravnovesi vse, se je izkazal kot slaba šala, ki nas bo drago stala. Svobodni tržni sistem preprosto ne deluje, kar je bilo opaziti že iz dejstva, da je veliko svetovnega prebivalstva lačnega in iz tega razloga tudi umira, drugi, manjši del prebivalstva pa živi ne le v izobilju, ampak v preobilju, takšnem, da je prav to postalo glavni problem. Še več, svobodni trg je le nevarna iluzija v katero nas skušajo prepričati, da bi vanjo verjeli. Trg je še kako določen in nadvladan s strani korporacij in finančnih ter političnih elit; drug drugega podpirajo in ščitijo, da obstanejo na svojih mestih moči.
Naše čudenje, spraševanje in razmišljanje o usmeritvah in politikah EU smo začeli pred malo več kot letom dni z vsebino Lizbonske pogodbe. Začeli smo torej pri pravno-formalnem in političnem vprašanju. Sedaj, v času vsesplošne krize in iskanja magične ekonomske formule, ki bi nas iz nje izvlekla, sklepamo razmišljanje na drugi plati istega evro kovanca; ekonomski.
Kdo v Evro območju tiska denar in določa njegovo ceno?
Evropska centralna banka. »ECB deluje povsem neodvisno in tako niti nacionalne centralne banke niti kateri koli član njihovih organov odločanja ne sme sprejeti navodil bodisi evropskih bodisi nacionalnih organov oblasti. Institucije EU in vlade držav članic morajo spoštovati to načelo in ne smejo poskušati vplivati na Evropsko centralno banko ali na nacionalne centralne banke«. Ker pa so nekatere nacionalne centralne banke v privatni lasti (primer italijanske centralne banke), je posredno ECB v rokah privatnih interesov in ne v javno dobro državljank in državljanov. ECB ima uradno nalogo vzdrževanja stabilnosti cen na območju evra in sicer z nadzorovanjem denarne ponudbe in določanjem obrestnih mer. Ima namreč tudi izključno pravico nad izdajo bankovcev. Poleg tega pa še posvetovalno in zakonodajno vlogo, saj ima pravico do zakonodajne pobude, kar ni majhna stvar. ECB je svoja avtonomna in neodvisna oblast v »malem«, nad katero nima nihče kontrole, vpogleda ali možnosti posega. Svet ECB je najvišji organ odločanja, ki vključuje šest članov izvršilnega odbora in guvernerji centralnih bank območja evra. Sestanki sveta ECB niso dostopni javnosti, ampak so zaupnega značaja. Bančniki imajo pravzaprav neomajno moč in delujejo povsem neodvisno tudi povsem mimo ljudi.
Ker dolgovi rastejo, posledično rastejo tudi obresti in tistim, ki posedujejo denarno bogastvo priteka več denarja, delavci pa plačujejo obresti preko povišanih davkov. »Že leta 1986 je Svetovna banka ocenila, da so denarne transakcije na svetovni ravni od 15 do 20 krat večje, kot je to potrebno za financiranje svetovne trgovine. Danes pa se ocenjuje, da je samo še dva odstotka transakcij na svetovni ravni povezanih z resničnimi transakcijami, ki so upravičene s trgovino, vlaganjem za pridobitev dobrin in turizmom, preostalih 98% je popolnoma špekulativnih.«
Izvirni greh lahko iščemo v premajhnem nadzoru ameriške centralne banke in drugih regulatorjev finančnih trgov nad bančnim sektorjem, ki je v svojem pohlepu popolnoma znižal kriterije pri posojanju in držal premajhne rezerve, v tem, da je večina denarja v obtoku knjižnega, ker nastane v bilancah poslovnih bank. »Gospodarska rast ni več pomembna kot vir blaginje, ampak služi le še širjenju osnove piramide, kar je pogoj, da se ne zruši vase. Pomembna je, ker ustvarja zaveso, ki prikriva pretakanje bogastev z dna v vrh piramide.« Dolg je pravzaprav postal blago s katerim se trguje ali bolje – špekulira. Vse se dogaja na nivoju financ in računovodskih izkazov, ki so nemalokrat zgolj prevare. Tako proizveden dobiček pa se ne izteka v proizvodnjo, ampak v nadaljnje vlaganje v finance; to je papir na papir, ki pa se lahko v hipu spremeni v prazen nič.
Politične elite se mrzlično srečujejo na sestankih, ki pa razen skopih načelnih izjav ne obetajo nič novega. Od njih ne gre pričakovati, da bi resnično in resno reševali krizo za katero so soodgovorni; ne smemo pozabiti, da so podrejeni in v službi prav tistih, ki so krizo povzročili. Nacionalne države pravzaprav nimajo več instrumentov s katerimi bi lahko vplivale na monetarno politiko.
Vse prevečkrat pozabljamo, da so prav ekonomske pravice so človekove pravice; »Pravica do hrane, neoporečne vode, stanovanja, zdravstvenega in socialnega varstva, izobraževanja, dela in čistega okolja so temeljne ekonomske pravice slehernega posameznika in hkrati sodijo med univerzalne človekove pravice«. Ekonomska vojna je veliko hujša in daljnosežna kot klasična, posledice ekonomskih odločitev pripeljejo do katastrofalnih sprememb, da na milijone ljudi umira od lakote. Pravzaprav je klasična vojna le podaljšek ekonomske vojne, ki je stalno v teku in obtoku.
Še je čas in še so možnosti, da izstopimo iz tega peklenskega kroga. Lahko se zgradi ekonomijo na drugačnih temeljih. Ekonomijo, ki bo imela pred seboj predvsem pravično menjavo dobrin in bo temeljila na solidarnosti in sodelovanju. »Fuzija (ekonomskih) funkcij bo države prisilila, da svojo suverenost zlijejo v enotno evropsko državo.« To so bile besede Jean Monneta, ustanovitelja Evropskega gibanja, leta 1952.
Mi si želimo in upamo, da ne bi bilo prisil v odrekanju suverenosti, ampak bi povezovanje in združevanje temeljilo predvsem na medsebojnemu spoštovanju in priznavanju človekovih pravic.

Viri:

Evropska centralna banka
Marco Dela Luna, Antonio Miclavez: €uroschiavi, Ariana Editrice, 3 edizione, Bologna
2007.

Interview with Antonio Miclavez, co-author together with Marco Della Luna of Euroslaves, a book that aims at throwing light upon the big public debt’s fraud and the seignorage’s secrets. Topics treated in the interview: primary and secondary seignorage; public debt; monetary inflation, deflation and euflation; Bank of Italy and ECB; monetary politics of A .Lincoln and J.F. Kennedy; Giacinto Auriti, the SIMEC and other complementary currencies; possible ways to get the popular monetary sovereignty; mass-media, Beppe Grillo and seignorage’s report; links between Bilderberg group and italian politicians; future scenario of the euro-zone. Interview realized on 8th November 2006 by Giorgio Simonetti.
Seignorage pri izdaji bankovcev je razlika med obrestmi, ki jih centralna banka zasluži na vrednostne papirje, ki jih je od bank dobila v zameno za bankovce in stroški izdelave in distribuiranja bankovcev. V zgornjem primeru bi ECB v primeru 2% obrestne mere na obveznico za 100 evrski bankovec zaslužila 1,65 €.
Guvernerje centralnih bank sicer imenujejo parlamenti ali vlade posameznih članic evroobmočja, kar naj bi zmanjšalo pomen lastništva posamezne centralne banke.
Neodvisnost centralnih bank je zelo pomembna zaradi možnih pritiskov politikov na monetarno politiko.
Kennedy M. 1995. Pravičen denar – pravičen svet. Kako ustvariti sredstvo menjave, ki bi delovalo za vse in varovalo planet, prevedla Helena Biffio Zorko (Kennedy M.I. 1995. Interest and inflation free money: creating an exchange medium that works for everybody. Okemos: Seva International).
Bojan Radelj, Ukradena blagajna, Ljubljana, marec 2009
Rok Kralj, Predavanje v SOT 24.5, 10.12.2008
Suhr D. Geld ohne Mehrwert, Knapp Verlag; Frankfurt na Maini 1983, v Kennedy, 1995
Anthony Coughlan: Temeljna kritična dejstva o Evropski uniji, Skupina Neutro, Ljubljana, 2000, str. 43

sobota, 7. marec 2009

Silver dolar










klikni nanj in najdeš članek

Nekoč je denar predstavljal pogodbo med imetnikom in izdajateljem in imetnik recimo dveh papirnatih srebrnih dolarjev je imel obljubo in možnost, da jih kadarkoli zamenja za srebrne kovance. Kje bi danes Amerika dobila toliko zlata in srebra, da bi poplačala vse svoje obljube ali dolgove, Glede na to koliko ima zlata in srebra na zalogi mi morala biti unča zlata 12 ooo$, unča srebra pa 1000$

petek, 6. marec 2009

Padcem borz ni videti konca - do kam?


General Motors na robu bankrota

Gospodarstvo, pred 3 urami
Washington/New York/Tokio/London - MMC RTV SLO

Nova rekordno nizka vrednost Dow Jonesa v zadnjih 12 letih je za sabo povlekla tudi padec na azijskih borzah. Podobno gre pričakovati za današnje trgovanje.
Nikkei je padel za tri odstotke, v Avstraliji in Južni Koreji pa so borze zaznale še večje padce. Glavna razloga sta bojazen, da bo General Motors bankrotiral, in razočaranja, ker kitajske oblasti niso razkrile novih načrtov glede spodbujanja gospodarstva, svoje pa je dodala še zaskrbljenost pred današnjo objavo svežih podatkov o ameriški nezaposlenosti. Delnice Honde Motor, drugega največjega avtomobilskega podjetja na Japonskem, so padle za 4 odstotke, enako so padle tudi delnice druge največje banke Mizuho Financial Group, ki je sledila poročilom o padcu vrednosti delnic Citigroupa celo po en dolar. "Če vidite požar v tuji hiši, potem to povzroči skrbi tudi v vaši. Razvoj zadnjih dogodkov v ameriškem korporativnem sektorju je zelo skrb vzbujajoč," je dejal južnokorejski analitik Ys Rhu.
Dow Jones danes še nižje?
Trgovanje na newyorški borzi še naprej povzroča glavobole borznikom in vlagateljem: osrednji indeks Dow Jones je v četrtkovem trgovanju izgubil še 4 odstotke svoje vrednosti. Vlagatelji so se odzvali predvsem na namige o mogočem bankrotu največjega proizvajalca avtomobilov General Motorsa, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik. Vrednost delnic je, potem ko je revizorsko-svetovalna družba Deloitte and Touch sporočila, da je podjetje bred bankrotom, padla za dobrih 15 odstotkov in je bila vredna manj kot dva dolarja.
Citigroup pod dolarjem za delnico
Delnica ene nekoč najuspešnejših bank Citigroup, katere delnice so bile še pred dvema letoma vredne 55 dolarjev, je v četrtek stala manj kot dolar, podobno se je zgodilo tudi s številnimi drugimi podjetji, ki so bila nekdaj steber ameriškega gospodarstva.
Pred objavo novih podatkov o nezaposlenosti
Ameriški predsednik Barack Obama in tudi njegov predhodnik George Bush sta za oživitev gospodarstva skupaj namenila več kot 1.300 milijard dolarjev pomoči, a nič ne kaže, da se bo gibanje na borzah kaj kmalu obrnilo. Dow Jones, ki je padel pod 6.600 indeksnih točk, je v četrtek dosegel novo najnižjo vrednost po aprilu 1997, današnje trgovanje pa naj bi delnice potisnilo še globlje v rdeče številke. K temu naj bi pripomogla tudi objava ministrstva za delo o brezposelnosti, ki naj bi se povišala na osem odstotkov, februarja pa naj bi brez dela ostalo še okoli 650.000 ljudi.


Komentar: Dna ni. In to vedo. Ne vem od kje jim mnenja, da se bo obrnilo navzgor...
Vprašanje je samo koliko valut, če sploh kakšna bo obstalo, ter kateri dan bo začel kaos in začel načrtovani novi svetovni red. K vragu z njim.
P.S. Zavarujte si svoje prihranke dokler je še čas, ko bo prepozno...

VIR: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=194564

četrtek, 5. marec 2009

5 preprosta logika

Državna administracija je več ali manj zaradi državnih uslužbencev ne zaradi državljanov. Neproduktivno delo 100 tisočev zaposlenih v državnem aparatu živi na račun tistih, ki svojim delom pridelujejo hrano ali izdelujejo izdelke za splošno dobro. Ne rečem, da država ni potrebna a ne taka, da imamo na vsakem koraku težave z njo. Da je to resnica kar pravim potrjuje to, da danes nihče noče biti kmet, nihče noče biti navaden delavec prav vsak pa z veseljem sprejme državno službo. Vidite tudi to je delni vzrok krize. Da pa ne bom krivičen moram reč, da pa kljub temu so nekateri v državni službi, ki delajo in so morda še premalo plačani saj se vedno in povsod in tudi tu najde kup lenuhov, ki znajo spretno prelagati svoje delo na druge ali pa si izmislijo, da potrebujejo novega uslužbenca in tako se začaran krog nadaljuje.

4 PREPROSTA LOGIKA

Če hoče biti gospodar uspešen mora nekaj pridelat ali nekaj proizvest in prodat, trenutno pa proizvaja in prodaja več ali manj samo Kitajska zato bi bilo nujno za obstoj zahodne civilizacije nekaj narediti na tem področju drugače bomo ostali vsi brez služb, denarja, hrane in se bomo pobili med sabo. Sam vidim rešitev v tem, da država ukine obdavčitve našim državljanom in uvede zeloooo visoke carine za kitajsko ničvredno blago.

3 Preprosta logika

Trenutna kriza je nastala tudi zaradi finančnih piramid, ki sestavljajo eno veliko svetovno piramido, ki je temeljila na stalnem dotoku svežega kapitala novih vlagateljev, ker pa je vlagateljev zmanjkalo in še tisti, ki so notri bežijo ven se ta piramida seseda sama vase in bo prizadela celotno svetovno populacijo zato priporočam vsakomur, da si vsaj nekaj prihrankov naloži v žlahtne kovine.

CEPIVO KOT BIOLOŠKO OROŽJE ZA MNOŽIČNO UNIČEVANJE

dobro preberite ta članek, ki opisuje, da je bilo v Slovenijo poslano cepivo z živim virusom ptičje gripe

klikni tukaj

novo o ptičji gripi

Za natančnejše grafe cen srebra klikni spodaj

2 PREPROSTA LOGIKA

Papirnati denar ne omogoča pravične blagovne izmenjave in deluje vedno v korist tistih, ki ga ustvarjajo oziroma tiskajo. Če pogledamo Sveto pismo v tretjo Mojzesovo knjigo v 19. poglavje 35 vrstica piše: Ne delajte krivice v sodbi, pri dolgostni meri, pri uteži in votli meri! Imejte pravično tehtnico, pravične uteži itd. Zakaj se kmet ne more preživljat z svojim delom in mora dobivat subvencijo, zakaj delavec, ki dela mora kljub dobremu delu stati v vrsti pri Rdečem križu ali Karitas. Vzrok je papirnat denar, ki omogoča krajo s stalnim tiskanjem in posledičnim razvrednotenjem kmetovega in delavčevega dela. Pravično blagovno menjavo bi omogočila zlato in srebro, ki se ga ne da printat. Za pravično družbo je nujna pravična izmenjava dela in dobrin in dokler tega ne bo, bomo imeli krize, da pa vam ne ukradejo prihrankov jih čimprej zamenjajte za žlahtne kovine kratkoročno je primerno zlato, dolgoročno pa vsekakor priporočam srebro.

sreda, 4. marec 2009

1 PREPROSTA LOGIKA

Ko se danes sprehodite skozi avtomobilsko tovarno boste opazili, da praktično večino dela opravijo roboti in to z vrhunsko natančnjostjo in kvaliteto. Z vsakim letom se razvoj avtomatike in robotike še bolj razvije in vedno manj so potrebni ljudje enostavno tovarne ne samo v avto industriji tudi ostale potrebujejo vedno manj ljudi to pa pomeni, da ljudje ki so prej delali v proizvodnji sedaj ne morejo več vzdrževati svojega standarda, ker so odveč, ker jih nihče ne rabi zato so tako primorani sprejeti manj plačano delo, posledično pa jim plača ne more kriti vseh stroškov zato se morajo zadolževati. Tudi lastniki tovarn in bogataši izgubljajo, ker večina nima denarja za nakup njihovih izdelkov. To kar sem povedal sedaj je samo eden od vzrokov sedanje krize, ki ga ni mogoče spremeniti čez noč zato se bo kriza še bolj poglobila.

Februarska rast zlata in srebra

Trenutni graf v nekaterih zbuja skrb vendar poglejte naša dva paradna konja kaj sta naredila v ja nuarju preko 16% rasti, februarska rast je malo čez 4% to je v dveh mesecih 20% kar je v bistvu zelo dobro, poleg tega pa v prihodnje pričakujemo spet večjo rast in kdor bo zamudil vlak, ki pelje sedaj mimo malo počasneje, bo kasneje težko skočil nanj.

ponedeljek, 2. marec 2009

Pismo prijatelja

Super komentar iz linka: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=194145


Pričakujte nove padce na borzah. V naslednjem tednu ali dveh bo šel Dow Jones rekordno nizko. In to bo šele začetek.

------------
To je moja napoved pred dvema tednoma. Zagotovo bolj točna kot od vseh butastih finančnih kvazianalitikov, ki so blebetali o izoblikovanju dna.
Dno?? Dno se ne izoblikuje takrat, ko iz dneva v dan beremo bolj in bolj hude novice ter so napovedi vse slabše in slabše. Tisti analitik, ki zdaj o govori o dnu je bodisi prevarant bodisi nesposobna budala, ki je zgrešil poklic.

Včerajšnji dan je lepo pokazal kako močno je manipuliran delniški trg v ZDA. GDP številke so katastrofalne in Dow Jones bi brez manipulacije padel še vsaj za 500 točk. Blagor tistim, ki nimate delnic in niste del borznega prevarantstva.

Napoved za naprej? Dow Jones bo sicer nekoliko okleval pri prebitju meje 6.000 točk, a ko bo enkrat padel pod 6.000 bo sledil prosti pad.



------------------
Ne vem natančno kaj nas čaka. To niso moje napovedi. To je samo posledica informacij, ki jih na internetu dobi lahko vsak, ki ima pet minut časa in ni preobremenjen s Piranskim zalivom, mehiškimi telenovelami ali posedanjem v bifeju. Internet je čudovito orodje, ki nam bolj kot kdajkoli prej pomaga pri razumevanju situacije v kateri smo. Informacij je polno. A ZAGOTOVO NE NA RTVSLO.SI ALI NA 24UR.COM. Zberi informacije in seštej 2+2.

Priporočam, da se pobliže seznaniš kako je ko gre država v p...... na tem LINKU. Argentinska ekonomija se je sesula l. 2001. Dobrih sedem let kasneje je situacija še vedno izredno slaba. Kriminal vlada na ulicah Buenos Airesa. Zakaj je tam ustavljanje pri rdeči luči na semaforju smrtno nevarno?

Pozanimaj se kakšen je aktualni rating npr. Ukrajine in Latvije in kaj bi za nas pomenil eventuelni bankrot ene izmed držav vzhodne Evrope.

Kaj pomeni situacija v francoskih čezmorskih departmajih, kot sta Guadelupe in Martinique kjer mladoletniške tolpe ustrahujejo prebivalce? To je del EU, ki je sicer oddaljen na tisoče km, a kdor misli, da smo imuni na takšne pojave se prekleto moti. Danes Martinique in Buenos Aires, jutri Ljubljana.

Pozanimaj se kaj se zgodi, ko začnejo odpovedovati javne službe, kakšne so ceste, ko jih nihče ne vzdržuje daljše obdobje, v kateri vsakodnevni situaciji si najbolj izpostavljen nevarnosti ropa (a kdo ve?), kateri so najbolj primerni varnosti sistemi za tvoj dom, kateri psi so najboljši čuvaji, poduči se o orožju in rokovanju z njim.

Se zavedaš, da je povprečen pošten državljan v primeru lakote v treh dneh sposoben krasti in v enem tednu ubijati za hrano? Kaj ta podatek pove danes in kaj čez pol leta, eno leto ali pet let, če se bo situacija slabšala?

Koliko hrane pomlatiš v enem letu, kaj veš o konzerviranju hrane, katero hrano nujno potrebuješ za preživetje.

Poišči informacije o plemenitih kovinah, za kaj je dobro srebro in za kaj zlato. Zakaj je boljše zlato v majhnih količinah kot pa cela unča, ko je kriza na vrhuncu?

WAKE UP PEOPLE!!





LP, Grega