petek, 27. februar 2009

CNBC Europe satelitski program ki 24 ur poroča iz borz po celem svetu

Program se nahaja na satelitu Astra 19,2 stopinje vzhodno
Frekvenca: 11597
Polarizacija: vertikalna
SR: 22000
FEC: 5/6

na spletu ga najdete tukaj

TRENUTNO STANJE NA BORZNIH TRGIH

Borzni indeksi v evropi so rdeči predvsem padajo delnice bank in največji padec med njimi je do sedaj zabeležila angleška bankaLlloyds -10 % to je 15 miljard dolarjev, mimogrede pomoč ECB vzhodno evropskim državam je bila 22 miljard evrov . Slabo gre evru in nafti, zelo dobro kaže zlatu in srebru, ki sta trenutno o,5% v plusu in mislim, da bosta danes pokrila precejšen del izgube, ki sta jo naredila v preteklem tednu seveda bolje je počakat pa bomo videli kaj se bo res zgodilo. V plusu pa je zanimivo Austrian Airlines +10%,
stanje ob 9h 37 min:
evro je 1,26 dolarja in še pada
nafta brent 45,2 dolarja in še pada
srebro 10,34€/unčo in raste
zlato 745,86€ in še raste trenutna rast od včeraj 9€/unčo

Klikni tukaj za graf pod instruments najdeš pod new najnovejše stanje na borzah

četrtek, 26. februar 2009

ZANIMIVO BRANJE ZA VIKEND

Nekateri razumejo sedanjo ekonomsko krizo KLIKNI ZANIMIVO BRANJE

100 unčni Cook Island


Če imate premajhen sef in bi radi v njega spravili večjo količino srebra so zato najbolj primerni kovanci pravokotne oblike. Na sliki zgoraj je 100 unčni(3,11kg) Cook Island. Če pa je ta premajhen si lahko omislite še večji srebrnik 5kg (160,75 uče) Cook Island, če je pa vaš sef res mini se dobi pa tudi 1kg Cook Island ali si pa raje kupite zlato, ki paše v vsak slovenski sef.

ŠTIRJE LETNI ČASI V ZBIRKI KANADSKI JAVORJEV LIST 2007


Zelo lepa zbirka srebrnikov primerna za numizmatike ali za darilo 4x kanadski javorjev list štirje letni časi( 4x Maple Leaf 5$, 2007), težki so po 1 unčo oziroma 31,1g nominalna vrednost 5$, imajo tudi najvišjo čistino to je 999,9/1000, trenutna vrednost okoli 100€.

Metoda povprečnega stroška - MPS

Predno razložim metodo povprečnega stroška nekaj besed o trenutni ekonomski situaciji. Zadnje dva dni smo priča padanju cen zlata in srebra kar ni nič narobe vedno se v dolgoročnem trendu navzdol ali navzgor pojavljajo kratki padci ali skoki navzgor, glede na razmere sem prepričan, da se bo rast cen žlahtnih kovin nadaljevala. Američani so trenutno pod vplivom Govora Baraka Obame, ki so mu v senatu ploskali kot še nikoli nobenemu predsedniku, ko je govoril kaj vse bodo naredili. Predvčerajšnjim je imel govor tudi Bernanke direktor FED-A s katerim je ljudem dal zaupanje, da se bodo rešili krize. Trenutno vse kar je naredila Amerika ne more imeti pozitivnega rezultata dokler ne povečajo izvoza in povečajo dotok novega kapitala, ker pa je cel svet v podobni situaciji ravno zaradi njih ni v prihodnje pričakovati izboljšanje. Neprestano injiciranje novega denarja v bančni sistem lahko v končni fazi pripelje do hiperinflacije, tudi za ne vem kakšna javna dela je treba imeti denar, ki ga bodo zopet natisnili že sedaj bodo trenutni dolg odplačevali naslednji rodovi. Tudi v Evropi ni nič bolje, večino bančnega sistema je bilo okuženo z Ameriškimi nič vrednimi vrednostnimi papirji poleg tega pa so banke vlagale ogromno denarja vložile v vzhodnoevropske države in balkan kjer so delnice padle neprimerno več kot v Ameriki zato je večina bank nelikvidnih vključno z nekaterimi našimi. Evropska centralna banka -ECB je za 2/3 povečala količino denarja v obtoku kar pa pomeni, da bo najmanj toliko nekega dne manj vreden kar se pozna že sedaj saj evro proti dolarju neprestano pada, dolar pa pred večim padcem šćiti to, da ga ima svet še vedno za rezervno valuto kar pa ne bo dolgo trajalo saj bodo to mesto prevzele žlahtne kovine. Zdaj pa k MPS, ker nikoli in noben ne ve kaj se bo dogajalo s cenami vendar kot pribito drži, če je nekaj poceni tedaj se splača to kupit, če pa že prodajamo pa takrat, ko je nekaj drago. Kdaj je nekaj poceni ali drago je relativna stvar, ker gredo cene lahko še bolj gor ali dol zato so borzniki iznašli najbolj enostavno in najboljšo metodo za vlaganje ali dvigovanje sredstev iz kakršnih koli trgov. Ta sistem se da uporabiti za prodajo in nakup, razložil bom samo nakup. Sredstva-denar, ki ga mislimo nameniti recimo za nakup srebra razdelimo na več enakih delov in te dele vlagamo oziroma kupujemo srebro v natančno enakih časovnih razmikih in takrat, ko bodo cene rastle za enak denar kupimo manj, kadar cene padajo za enak denar kupimo več, s tem se zaščitimo, da ne naredimo napake. Recimo, da je moje mišljenje naprimer, da je danes cena srebra zelo nizka in zapravim ves denar, ki ga imam za nakup srebra, kaj pa če se zgodi, da se cena jutri razpolovi, saj si ne bi odpustil take napake, zato tudi vi uporabljajte MPS. lp, Matija

nedelja, 22. februar 2009

ZLATO IN SREBRO PREJŠNJI TEDEN SKOČILA ZA 6%

ko pa bo prišla hiperinflacija se lahko zgodi 10 krat večji skok v enem dnevu
http://news.silverseek.com/GoldSeeker/1235165817.php

četrtek, 19. februar 2009

Magična meja 1000 dolarjev

S poglabljanjem krize ljudje iščejo varno zavetje za njihove prihranke zato vrednost zlata in srebra nenehno narašča tako bo zlato morda že danes naskokovalo vrednost 1000$ za unčo, ki jo bo v naslednjih dneh preseglo nalednja linija odpora je tam nekje med 1030 in 1050 $ prav kmalu pa lahko napade naslednji obrambni zid pri 1300$ vendar se vmes lahko zgodi kratkoročni padec do 250$ to naj bi se zgodilo v naslednjih treh mesecih, pripomnil pa bi samo to, da nisem borzni strokovnjak niti vedeževalec sem pa možnost take krize pričakoval že pred dvemi leti. Po naravi nisem pesimist stojim pa na realnih tleh in lahko zaradi znanih dejstev o katrerih se na svetovnem spletu piše mnogo najavim, da bo v prihodnjih treh mesecih imel največje težave bančni sektor, predvsem pa tiste banke katere so najbolj povezane z vzhodno evropskimi bankami, to so pa predvsem avstrijske, katerim krepko pohaja sapa. Vodilni možje slovenskih bank zagotavljajo, da se ne more zgodit nič pretresljivega, ne računajo na paniko, ki se lahko zgodi vsak hip že danes je CNBC poročal in pokazal posnetke ljudi, ki čakojo v vrstah pred eno od svetovnih banka, ki ima podružnice v 150 državah. takih kot je STANFORD bo še mnogo.
Razlogi zakaj investirati v srebro?
1. Ker predstavlja zaščito proti inflaciji.


2. Ker sta zlato in srebro svetovno konvertibilni valuti.


3. Ker v nasprotju s papirnatim denarjem ohranja realno vrednost.


4. Ker se ne plačuje davka na dobiček.


5. Ker majhna količina predstavlja veliko vrednost.


6. Ker je zelo lepo darilo.


7. Ker je prenos na vaše dediče glede na nepremičnine veliko lažji.


8. Ker je trg srebra manjši kot trg zlata.


9 Ker se poraba srebra v industriji hitro povečuje.


10. Ker primanjkljaj ponudbe nad povpraševanjem že 17 let zapolnjujejo z zmanjševanjem že nakopanih zalog.


11. Ker je 90% vsega nakopanega srebra je porabljenega in ga je neekonomično ponovno reciklirati.
12. Ker visoko povečevanje cene srebra bistveno ne vpliva na končno ceno izdelka, v katerega se srebro vgrajuje, saj je delež srebra v gotovih izdelkih izjemno nizek.
13. Ker je tudi glede na zlato zelo podcenjen. Zgodovinsko razmerje zlato / srebro je 20 enoto srebra za 1 enoto zlata, danes je to razmerje 47-50 enot srebra za enako enoto zlata.
14. Če se izboljša položaj srebra v gospodarstvu, bo to pomenilo večje povpraševanje v industriji. Če se bo položaj poslabšal, bo to pomenilo povečanje investicijskega povpraševanja.
15. Ker je bil donos v letu 2006 - 46%.


16. Ker je bil donos v zadnjih 5 letih - 190%.


17. Ker je bila najvišja kdajkoli dosežena cena 52,50 $ - leta 1980.


18. Ker znaša letna proizvodnja 19.956 ton (2005) oz. vrednostno cca. 9 mrd $ (vrednost trga obveznic v ZDA: 26.000 mrd $, vrednost letne proizvodnje zlata cca. 55.4 mrd $)
19. Ker je celotno v zgodovini nakopano srebro: 1.575.827 ton že porabljeno v 90% te količine (Vrednost preostalih 10% srebra pa znaša samo 70 mrd $ ali samo 2.7% celotne vrednosti trga obveznic v ZDA).


Poleg razlogov, ki veljajo v splošnem za investicije v zlato in srebro, ima srebro v nasprotju z zlatom še nekaj posebnih lastnosti:Nobena zahodna centralna banka ne hrani omembe vrednih rezerv srebra – s tem se zdi, da so možnosti za manipulacijo z izposojanjem srebra omejene. Zaradi edinstvenih lastnosti srebra, se povpraševanje industrije za srebro zvišuje. S tem je odvisnost od trga z nakitom zelo omejena.Večje količine skladiščenega srebra so se v zadnjih desetletjih zmanjšale.Srebro je v zgodovini imelo pogosto status »Zlata za majhnega človeka«, ki ga lahko ponovno pridobi.Če se izboljša položaj srebra v gospodarstvu, bo to pomenilo večje povpraševanje v industriji; če se bo pa položaj poslabšal, bo pa to pomenilo zmanjšanje razgradnje osnovnih kovin. Ker nastane večji del srebra kot stranski produkt pri pridobivanju iz osnovnih kovin kot cink in baker, lahko to privede do zmanjšanja ponudbe srebra.Neprilagodljiva ponudba (ker proizvajalci osnovnih kovin zaradi višjih cen srebra ne bodo več proizvajali bakra ali cinka) in neprilagodljiva situacija povpraševanja (ker je srebro pri številnih uporabah nenadomestljiv in pogosto ne more biti nadomeščen s cenejšimi kovinami), ki bo lahko v primeru premajhne ponudbe vplivala na zelo velike skoke cen. Še posebej, ker je trg s srebrom zelo ozek in temu primerno obremenjen.Cena srebra bo zaradi tega na trgu z žlahtnimi kovinami tendenčno bolj naraščala kot cena zlata. Tudi zato, ker se zdi, da je srebro v razmerju z zlatom ugodneje ocenjeno. Članek: "Razlogi zakaj investirati v srebro"sem pridobil na spletni strani podjetja Elementum

ponedeljek, 16. februar 2009

ZLATO ZA KRUH

V Zimbabveju trgovine nočejo sprejemati denarja, vse se pa lahko dobi za zlato.
Za 1kg kruha potrebujejo o,1g zlata za preživetje ene osebe je potrebno 0,3g na dan.
Nekateri pa preživijo tako, da jedo travo.
http://www.guardian.co.uk/world/video/2009/feb/11/zimbabwe-gold-panning-starvation-food
oglejte si tudi tale članek:http://srebrna-prihodnost.blogspot.com/2008/12/potroi-ali-izgubi.html

petek, 13. februar 2009

Amerika bo prišla v konflikt s celim svetom posebno Kitajsko

Novo natisnjen denar v Ameriki bo povzročil zmanjšanje njegove vrednosti kar skrbi ves svet posebno Kitajsko, ki je precej varčevala v dolarjih ali v dolarskih obveznicah. Z hiperinflacijo lahko Amerika izvozi svoj dolg vsem državam sveta kar lahko povzroči konflikt svetovnih razsežnosti.
http://www.youtube.com/watch?v=ikCnEC1IIwk

četrtek, 12. februar 2009

Vaši prihranki kljub deflaciji kopnijo.

Možnost ohranitve vaših prihrankov v kriznih časih se zmanjšuje z vsako stopničko navzgor, ki jo naredita zlato in srebro.
http://www.silverseek.com/quotes/3monthsilver.php

http://goldprice.org/live-gold-price.html

sreda, 11. februar 2009

IZGUBA PREMOŽENJA V 24-TIH URAH

Takole pa naš svetovalec o krizi.

http://vassvetovalec.weebly.com/dnevne-zanimivosti.html

Kolaps svetovne ekonomije

Kot je prišel čas in so nekateri izgubili dobršen del premoženja v delnicah in skladih, tako bo prišel čas, ko bodo nekateri izgubili svoje prihranke zaradi nepoznavanja trenutnih razmer ali pa ker ne verjamejo, da je možna hiperinflacija. Že 6000 let sta zlato in srebro varno ohranila prihranke. Čas je za ukrepanje in zaščito vašega premoženja, to potrjuje tudi naslednji film
http://www.prisonplanet.com/worst-economic-collapse-ever.html
Če zlato in srebro močno pridobivata na ceni v času deflacije verjemite, da bo hiperinflacija v zelo kratkem času podvojila ali pa kar podeseterila njuno vrednost.

petek, 6. februar 2009

Nakup zbirateljskih in naložbenih kovancev iz svetovno priznani kovnic (npr. Perth Mint) – kakšni so davki in carinska stopnja pri nakupu preko spleta

Carinska stopnja za zbirateljske kovance oziroma predmete iz srebra, zlata (carinska oznaka TARIC - 9705 00 00 20) je v vsakem primeru ne glede na vrednost blaga enaka 0%. Se pa pri uvozu obračuna v skladu z Zakonom o davku na dodano vrednost (prilogo III, razdelek B.2 ) znižana stopnja DDV (8,5%). Poleg tega pa Pošta Slovenije pri uvozu zaračuna cca. 4 EUR svojih stroškov (ob prevzemu blaga namreč kar poštarju plačate še davek).
V primeru nakupa in uvoza naložbenih srebrnih oziroma zlatih palic (TARIC - 7114 11 00 00, 7114 19 00 00) se carina obračuna pri vrednosti nad 150 EUR po 2% stopnji (do 150 EUR splošna olajšava, ni carine). Za naložbene srebrne oziroma zlate kovance (TARIC- 7118 10 10 00, 7118 90 00 10) pa je stopnja 0%. DDV pa se obračunava različno in sicer se v primeru naložbenega srebra plača polno 20% stopnjo DDV, v primeru zlatih naložbenih palic oziroma kovancev (investicijsko zlato) pa se DDV ne obračunava (za zlato kot »surovino«, carinska oznaka TARIC-7108 …, pa se plača polni 20% DDV !!!).

Več v zvezi z omenjeno tematiko pa lahko izveste tudi na naslednji spletni strani:
http://www.carina.gov.si/si/vprasanja_in_odgovori/vprasanja_in_odgovori/

sreda, 4. februar 2009

Kordež zastavil Big Bang za milijonsko posojilo NLB

Dnevnik poroča, da je Binetu Kordežu, prvem možu Merkurja uspelo dobiti 40 mio EUR kredita pri državni banki NLB. Za kredit je zastavil 55% delež BigBanga, ki v Merkurjevih knjigah po navedbah ni vreden več kot 15mio EUR. Poleg prav smešnega zavarovanja kredita pa bode v oči tudi dejstvo, da so kredit odobrili po le malenkost višji obrestni meri, kot se je v prejšnjem tednu v tujini zadolžila Slovenija z izdajo obveznic. Da je Kordež dobil posojilo po takšnih pogojih je poleg BigBanga najbrž zopet zastavil svoje dobro ime. Slovenski menežerji (napaka je namerna) so se odločili, da bodo nabasali kufre in se pripravili na dolgo zimo. Prezimili pa bodo v kakšnem toplem kraju s kozarcem najboljšega viskija v roki. Medtem pa bomo neumni davkoplačevalci, ob fižolu in repi, garali dvojne šihte brez dopustov, da bomo lahko sanirali banke in poplačali pufe naših vrlih menežerjev.

nedelja, 1. februar 2009

Nujen ogled naslednjega videa

O tem kar se dogaja sedaj s tiskanjem denarja bodo govorile še generacije za nami

oglejte si tole: http://www.youtube.com/watch?v=FgJYCpRr5yI